You are here:

Wat is een Data Lakehouse?

In de huidige digitale wereld speelt data een cruciale rol in bedrijfsstrategieën en besluitvorming. We begrijpen het belang van data, maar hoe zorg je voor efficiënte dataopslag en -verwerking zonder het budget te overschrijden? Een Data Lakehouse biedt uitkomst. Maar wat is het precies en hoe verschilt het van een traditionele database?

Traditionele databases

Traditionele databases zijn meestal SQL-databases die op fysieke machines staan, vaak in een serverruimte binnen je organisatie. Veel bedrijven hebben al een stap gezet naar een beheerde omgeving in een datacenter om risico’s te verlagen. Mogelijk staat jouw database al op een cloud platform, waardoor je kunt profiteren van een platform-as-a-service (PaaS) oplossing zonder hoge voorafgaande kosten. Ondanks deze ontwikkelingen blijft dit een relatief traditionele oplossing. Zeker gezien vanuit data analyses perspectief. Een dergelijke server staat namelijk altijd aan en hier betaal je ook voor. Voor een productie omgeving essentieel, maar binnen data analyse verversen we data slechts een aantal keer per dag.

Data lake

Een data lake is een online opslaglocatie die geschikt is voor het opslaan van grote hoeveelheden data met uitstekende lees- en schrijfsnelheid. Waar traditionele databases data opslaan in gestructureerde tabellen, kan een data lake zowel gestructureerde als ongestructureerde data opslaan, inclusief video- en audiobestanden.

Data LakeHouse

Een data lakehouse combineert de voordelen van zowel data lakes als traditionele databases. De data wordt opgeslagen in een data lake, maar er is een softwarelaag bovenop gebouwd die de functionaliteiten van een traditionele database biedt. Dit betekent dat er geen server continu actief hoeft te zijn waarvoor je moet betalen; de data kan on-demand opgevraagd worden.

Voordelen

 • Kostenbesparing
  Je betaalt alleen voor wat je gebruikt.
 • Flexibiliteit
  Ondersteunt allerlei data zoals tekst, video en audio.
 • Schaalbaarheid
  Kan eenvoudig groeien zonder hoge kosten.
 • Mogelijkheden
  Toegang tot data voor verschillende doeleinden, zoals analyses en machine learning waarop voorspellende modellen gebouwd kunnen worden.
 • Snellere ontwikkeling:
  Versnelt de ontwikkeling door het elimineren van serverbeheer.
icon-datalake@3x

Een data lakehouse biedt een moderne, kostenefficiënte en flexibele oplossing voor data-opslag en -verwerking, ideaal voor bedrijven die willen profiteren van de nieuwste technologieën zonder onnodige kosten. Benieuwd welke mogelijkheden we hebben voor uw specifieke situatie? We komen graag in contact.